Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada z czarnego bzu

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier 750 gram
czarny bez 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada z czarnego bzu

Dojrzałe owoce czarnego bzu przebrać, starannie umyć, odsączyć i zasypać cukrem. Odstawic na kolka godzin (ja odstwiłam na całą noc). Gdy owoce puszczą sok gotować je na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie przetrzeć przez sito i zagotować. Gotować do zagęszczenia marmolady.
Gorąca marmoladę przełożyć do przygotowanych słoików i albo pasteryzować albo mocno zakręcić i ostudzić pod kocem.

Z podanych składników wyszło mi niewiele bo trzy małe słoiczki marmolady (takie z dżemów) ale warto :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 02.12.2013 21:23
pyszna i zdrowa
Dorota59 19.11.2013 11:02
domowa pychotka
Kuchareczka2 19.09.2013 19:33
ciekawy przepis
m1monika 02.09.2013 10:22
samo zdrowie :-)
Klausia 30.08.2013 21:08
właśnie byłam zbadać teren gdzie by zdobyć owoce :)
Aannkaa82 30.08.2013 19:26
Ja robiłam taka marmoladę pierwszy raz i bardzo mi smakuje :)
Dorota37 30.08.2013 19:26
jakie to dobre
iziona 30.08.2013 19:22
Już drugi raz spotykam się z tym przepis i coraz bardziej mnie ciekawi
cukiereczek 30.08.2013 17:59
na pewno super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak