Marchewkowe pierogi z truskawkami

Marchewkowe pierogi z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • jajko

    1 szt
  • jogurt naturalny

    300 ml
  • marchewka ugotowana

    25 dag
  • oliwa

    1 łyżka

pozostałe składniki

  • truskawki

    80-90 dag
  • śmietana

  • cukier puder

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marchewkowe pierogi z truskawkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Marchewkowe pierogi z truskawkami foto
Ugotowaną marchewkę pokroić i bardzo dokładnie zmiksować.
Krok 2 - Marchewkowe pierogi z truskawkami foto
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, proszku do pieczenia, jajko, oliwę, pure z marchewki i jogurt.
Krok 3 - Marchewkowe pierogi z truskawkami foto
Zagnieść gładkie ciasto, przykryć folią, pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.
Krok 4 - Marchewkowe pierogi z truskawkami foto
Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, ułożyć truskawki, ( duże truskawki przekroić)
Krok 5 - Marchewkowe pierogi z truskawkami foto
Dokładnie zlepić i stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody.
Krok 6 - Marchewkowe pierogi z truskawkami foto
Gotować na wolnym ogniu około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać ze śmietaną lub jogurtem i cukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Stenka 28.06.2017 08:52
ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat