Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mango lassi

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mango 2 sztuki
jogurt naturalny 400 ml
miód płynny 4 łyżeczki
kardamon 1 szczypta
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mango lassi

Mango obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do misy blendera, zalewamy jogurtem i miodem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i podajemy od razu.

Takie mango lassi będzie dość gęste. Jeżeli chcemy nieco rzadsze to można dodać garść kostek lodu. I rozrzedzi i schłodzi.

A teraz garść uwag: prawdziwe mango lassi robi się z azjatyckich odmian mango. Te dostępne u nas są z Ameryki Południowej. Różnią się tym, że są po prostu mniej słodkie. Dlatego ten dodatek miodu. Mango lassi można robić z różnych odmian tego owocu, ale najlepsza jest odmiana Kesar. Raczej niemożliwe jest żebyśmy kupili świeże mango tej odmiany. Ale bez problemu da się kupić pulpę w puszce. I to byłoby optymalne rozwiązanie. Wówczas spokojnie można pominąć dodatkowe słodziki, takie jak miód.

Jogurt można zastąpić zsiadłym mlekiem. Sól i kardamon to dość istotne składniki, nie zapominajcie o nich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 01.08.2014 17:06
pyszne i zdrowe!
Ania84 01.08.2014 12:51
ale mnie naszła ochota na taki kieliszeczek.....
Wiktoria29 01.08.2014 12:49
uwielbiam mmmm....
ice cubes 01.08.2014 12:12
na letnie dni w sam raz
Grazyna0211 01.08.2014 11:37
bardzo lubię jest pyszne
pajbek 01.08.2014 11:32
Musi być pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak