Mandarynkowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mandarynki w puszce w zalewie

    1/2 op
  • mąka pszenna

    2,5 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • jajko

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczki kopiata
  • olej

    3/4 szkl
  • napój gazowany

    1 szkl fanta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mandarynkowiec foto
Mandarynki odsaczyc z zalewy.
Oddzielic bialka od zoltek.


Bialka ubijamy na sztywna piane, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej.
Krok 2 - Mandarynkowiec foto
Do ubitej piany dodajemy zoltka, mieszamy.
Krok 3 - Mandarynkowiec foto
Nastepnie dodajemyna przemian make przesiana z proszkiem, mieszamy
Krok 4 - Mandarynkowiec foto
fante, mieszamy
Krok 5 - Mandarynkowiec foto
i olej, mieszamy
Krok 6 - Mandarynkowiec foto
Mozna dla ladnego koloru dodac troszke kurkumy.

Ciasto wylewamy do formy, na wierzchu ukladamy mandarynki
Krok 7 - Mandarynkowiec foto
Ciasto pieczemy do suchego patyczka, czyli jakies 45- 50 minut w temp 175 st C


SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 12.06.2015 17:25
na pewno pięknie pachnie i jest smaczne
mariuszek8 25.05.2015 22:35
PRzepysznie wygląda! Muszę poprosić żonę o zrobienie.
Renata9 19.05.2015 21:40
Fajne ciacho :-)
Mama niejadka 19.05.2015 20:44
Super placuszek
Wiktoria29 19.05.2015 20:07
fajne ciasto
cooked 19.05.2015 18:29
ciekawy przepis :)
Zdzisław 19.05.2015 17:30
takie słodkości bardzo lubię
norweska20 19.05.2015 17:18
zawsze mile widziany :)
Bernadeta1 19.05.2015 16:24
ciasto wygląda bardzo smacznie
nogawkuchni 19.05.2015 15:50
Ciekawe i z pewnością pyszne ciasto,fajny i przydatny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat