Mamałyga

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza kukurydziana

    2 szkl
  • woda

    3 szkl
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/4 korzenia
  • marchew

    2 szt
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • olej

    5 łyżek
  • grzyby suszone

    4 szt
  • sól i pieprz

  • Bazylia suszona Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mamałyga  foto
Wodę gotujemy z solą , wsypujemy kaszę ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu 15 minut.
Krok 2 - Mamałyga  foto
Kaszę przekładamy do przelanego zimną wodą naczynia i zostawiamy do ostygnięcia. Zimną kroimy w kostkę.
Krok 3 - Mamałyga  foto
Grzyby gotujemy w małej ilości wody , odsączamy i drobno siekamy
Krok 4 - Mamałyga  foto
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju , następnie dodać obrane i starte na małych oczkach warzywa podsmażyć.
Krok 5 - Mamałyga  foto
Dodać wywar, grzyby i przecier pomidorowy , całość dusić 15 minut.
Krok 6 - Mamałyga  foto
Pod koniec doprawiamy do smaku i trzymamy na wolnym ogniu 5minut.
Krok 7 - Mamałyga  foto
Kaszę polewamy sosem , posypujemy startym serem i zapiekamy 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat