Malinowy tort z serduszkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

  • proszek do pieczenia

    1 lyżeczka płaska
  • sól

    1 szczypta

Mus malinowy

  • maliny

    3 litry
  • galaretka

    1 malinowa
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • cukier

    3 łyżki

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    250 ml
  • serek mascarpone

    250 gram
  • cukier puder

    2 łyżki
  • galaretka cytrynowa

  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • gorąca woda

    1/3 szklanki

Masa maślana

  • masło

    3/4 kostki
  • mleko

    1 łyżka
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

  • aromat cytrynowy

Poncz

  • woda

    1/3 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

Lukier królewski

  • białko

  • cukier puder

    1 szklanka
  • sok z cytryny

  • barwnik spożywczy do ciast

Dodatkowo

  • dżem malinowy

  • masa cukrowa

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą. Powoli dodawać cukier z cukrem waniliowym a następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do tortownicy ( 22 cm ), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170*C na 35 minut z termoobiegiem. Z zimnego biszkoptu odkroić skórkę z wierzchu i przeciąć na trzy części.
Mus: Maliny rozgnieść i rozgotować, przetrzeć przez sito. Wyszło mi 3 szkl musu. Żelatynę dodać do galaretki i razem wsypać do gorącego musu. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Składniki ponczu wymieszać i nasączyć wszystkie części biszkopta.
Gdy mus zacznie tężeć przygotować masę śmietanową: Galaretkę wymieszać z żelatyną i rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem i serkiem dodać letnią galaretkę i dokładnie wymieszać. W miarę szybko złożyć tort.
Pierwszy biszkopt posmarować połową dżemu, wyłożyć 1/3 masy śmietanowej, wstawić na chwilkę do lodówki. Na śmietanę wyłożyć tężejący mus, znowu wstawić na chwilę do lodówki a następnie na mus wyłożyć połowę pozostałej masy śmietanowej i przykryć drugim biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć resztę masy. Trzeci biszkopt posmarować pozostałym dżemem i stroną z dżemem położyć na śmietanie. Tort wstawić do lodówki.
Masa maślana: Masło, mleko ucierać i partiami dodawać cukier puder. Na koniec dodać kilka kropli aromatu i sok z cytryny.
Masę maślaną wyłożyć na zimny tort ( zostawić 2 łyżki) i rozsmarować na górę i boki tortu. Masę cukrową rozwałkować i położyć na tort, dociskając. Dokładnie wyrównać i odciąć nadmiar masy cukrowej. Z resztek można zrobić kwiatki. Masę, którą zostawiliśmy włożyć do worka z ozdobną końcówką i na środku zrobić serce.
Lukier: Białko z cukrem i łyżeczką soku z cytryny utrzeć na gładki krem o konsystencji gęstej śmietany. Ucierając dodać odrobinę barwnika. Gdyby lukier był za gęsty dodawać po kropli sok z cytryny. Wyłożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego woreczka, odciąć różek i wyciskając malować na torcie esy- floresy, pomijając środek serduszka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bogusia 82 13.04.2015 22:23
Śliczny torcik:)
Małgorzata Pin 13.04.2015 16:44
Pięknie wygląda ten torcik i na pewno jest przepyszny.
Beatris 13.04.2015 16:25
Wspaniały torcik:)
Seba 13.04.2015 08:23
fajny torcik
Krystyna32 13.04.2015 08:22
wygląda pięknie i pysznie
iziona 13.04.2015 08:02
Cudowny jest ten torcik :)
Ola1984 13.04.2015 07:14
Wygląda bajecznie :) Skusiłabym się na kawałeczek :)
Skotka 12.04.2015 23:22
Dziękuję:) Robiłam go dla mojej ukochanej wnuczki
Futka 12.04.2015 23:16
Śliczny torcik! Wygląda iście bajecznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat