Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 KILOGRAM
mleko 1,5 LITRA
rodzynki 500 GRAM
migdały płatki 500 GRAM
orzechy włoskie 500 G
ANGIELKA 2 SZTUKI
cukier 1 SZKLANKA

Przepis i sposób przygotowania na: Makówki

Mak mielimy przez maszynkę niestety zajmie to trochę czasu. Angielkę kroimy w kromki, rodzynki parzymy w gorącej wodzie żeby były miękkie i aromatyczne, a orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Mleko podgrzewamy na ogniu W naczyniu u mnie była to brytfanka żaroodporna na dnie układamy warstwę z kromek angielki i przesypujemy ją częścią zmielonego maku, posypujemy następnie orzechami, migdałami i rodzynkami całość zalewamy ciepłym mlekiem ale nie całym. Potem następna warstwa angielki, maku, cukru, rodzynek, orzechów i migdałów i porcją mleka i tak postępujemy do momentu albo wyczerpania składników albo końca naczynia. Makówki najlepiej odstawić w chłodne miejsce lub bezpośrednio do lodówki na kilkanaście godzin, ponieważ wtedy najlepiej smakują

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 04.10.2013 17:05
dobre ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak