Makówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1 KILOGRAM
  • mleko

    1,5 LITRA
  • rodzynki

    500 GRAM
  • migdały płatki

    500 GRAM
  • orzechy włoskie

    500 G
  • ANGIELKA

    2 SZTUKI
  • cukier

    1 SZKLANKA
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak mielimy przez maszynkę niestety zajmie to trochę czasu. Angielkę kroimy w kromki, rodzynki parzymy w gorącej wodzie żeby były miękkie i aromatyczne, a orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Mleko podgrzewamy na ogniu W naczyniu u mnie była to brytfanka żaroodporna na dnie układamy warstwę z kromek angielki i przesypujemy ją częścią zmielonego maku, posypujemy następnie orzechami, migdałami i rodzynkami całość zalewamy ciepłym mlekiem ale nie całym. Potem następna warstwa angielki, maku, cukru, rodzynek, orzechów i migdałów i porcją mleka i tak postępujemy do momentu albo wyczerpania składników albo końca naczynia. Makówki najlepiej odstawić w chłodne miejsce lub bezpośrednio do lodówki na kilkanaście godzin, ponieważ wtedy najlepiej smakują

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 04.10.2013 17:05
dobre ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat