Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec - Zawijaniec
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
W jednym garnku umieść mleko, wodę i mak. Całość zagotuj.
Odstaw na około pół godziny, po czym odcedź i ostudź.
Sparzony mak zmiel dwa razy.
Dodaj posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i część cukru.
Następnie ubij za pomocą miksera jaja i pozostał cukier.
Ubite jaja i mak z bakaliami połącz w jednolitą masę.
Masło rozpuść w małym rondelku lub kuchence mikrofalowej.
Przesianą mąkę umieść w misce, w niej zrób dołek, umieść w nim drożdże i zalej ciepłym mlekiem.
Zamieszaj i odstaw na krótką chwilę. Następnie dodaj cukier, jedno jajko roztrzepane razem z żółtkiem, a także odrobinę soli. Zamieszaj. I dodaj roztopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiaj, aż będzie jednolitą masą. Wierzch oprósz mąką, miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przerób i podziel na dwie części. Ciasto rozwałkuj na niezbyt cienki prostokątny płat. Na tym płacie rozsmaruj wcześniej przygotowany mak i całość zwiń roladę. Tak przygotowaną roladę zawiń w pergamin. Tak samo postępuj z drugim kawałkiem ciasta.
Makowiec piecz w temperaturze około 160 stopni przez około 50 minut.
Z wody i cukru pudru przygotuj lukier i rozsmaruj go na wystudzonych makowcach.
Wierzch możesz przyozdobić skórką pomarańczową.