Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
jajko 4 szt
olej 4 łyżki
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mak suchy 1 1/2 szklanki
jajko 3 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 1 kostka
zapach migdałowy 1 szt
Polewa:
margaryna 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

Masa:
Mak zalać wrzącą wodą, po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Zemleć 2 razy przez maszynkę na bardzo drobnych oczkach. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i zapach migdałowy , dokładnie wymieszać.
W rondelku rozpuścić margarynę, stopniowo dodawać masę makową, gotować tak długo aż dobrze zgęstnieje.

Biszkopt przekroić na pół, na 1 placek wyłożyć masę makową, Przykryć drugim plackiem.

Przygotować polewę:

Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewą polać placek, udekorować orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak