Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec inaczej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 25 dag
masło 0,5 kostki
jajko 1 szt
cukier waniliowy 1 op
Nadzienie:
masa makowa 25 dag
orzechy laskowe 10 dag
rodzynki 10 dag
miód 1 łyżka
woda 50 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec inaczej

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać. Następnie dodać wodę, jajka, cukier waniliowy i wyrobić. Ciasto włożyć do lodówki na 60 minut. Rodzynki sparzyć i odcedzić, orzechy posiekać i dodać do masy makowej. Na koniec dodać miód i ponownie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt tak żeby szerokość wynosiła około 30 cm. Prostokąt ponacinać ukośnie tak aby w środku pozostał pas o szerokości 10 cm. Na tym środku ułożyć nadzienie i zakładać na siebie ponacinane paski (raz z prawej strony, raz z lewej). Ciasto posmarować białkiem. Piec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 02.03.2014 08:14
uwielbiam makowce
magduś83 26.01.2014 10:14
pomysłowe rozwiązanie :)
barbara11561 07.01.2014 10:35
uwielbiam takie makowce:)
fotoviderek 06.01.2014 09:54
Przepyszny makowiec :)
patryska76 05.01.2014 14:21
Ciekawie musi smakować taki makowiec ;-)
Monika10 05.01.2014 13:45
ładnie wygląda
Jagódka77 05.01.2014 13:30
przepadam za makowcami, ten wygląda rewelacyjnie
Magda24 05.01.2014 12:50
smaczny makowiec
Rycerz
Rycerz 05.01.2014 12:33
Ciekawy przepis
artur7 05.01.2014 12:28
fajny inne ciasto
Gracer 05.01.2014 12:01
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak