Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec drożdżowy.
Mąkę wysypać do miski, dodać szczyptę soli. Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka i utrzeć je z resztą cukru. Tłuszcz roztopić i ostudzić.
Do miski z mąką dodać rozczyn, tłuszcz i ubite żółtka, wlać mleko i zagnieść ciasto.
Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masę makową wyłożyć do makutry, dodać wszystkie pozostałe składniki i ucierać do połączenia się składników.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wyłożyć mak i zwinąć rulon.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować je roztrzepanym białkiem.Piec w tem. 175 stopni przez 50-60 minut.