Makowiec bez ciasta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mak

    40 dag
  • brzoskwinie w puszce

    50 dag
  • cukier

    30 dag
  • jajko

    9 sztuk
  • masło

    13 dag
  • bakalie

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    0,5 opakowania
  • kasza manna

    6 łyżek

Dodatkowo

  • mleko

    4 łyżki
  • czekolada mleczna

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak opłukać, namoczyć po czym ugotować ( gotujemy do momentu kiedy łatwo będzie nam rozetrzeć w palcach ziarenko) ugotowany mak odcedzić bardzo dokładnie z wody i skręcić przez maszynkę najmniej dwa razy na specjalnym sitku do maku. Brzoskwinie zmiksować na mus.

Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku na zmianę z makiem.  Masę makową połączyć z musem brzoskwiniowym, proszkiem do pieczenia, bakaliami i kaszą manną takimi jakie lubimy na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę (33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto.

Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czyki 18.01.2015 09:28
bardzo smaczne ciasto :)
kloruś 17.01.2015 00:37
zjadłabym je oczami!
misia53 16.01.2015 23:52
bardzo smaczne ciasto
Ankha 16.01.2015 22:41
Mniam, zimowe ciacho :)
Mniam 16.01.2015 19:59
Porywam kawałeczek tego makowca i uciekam zjeść :)
pestka 16.01.2015 18:46
lubię takie ciasto
agnieszka214 16.01.2015 18:10
ciasto makowe jest pyszne
Anna169Hosz 16.01.2015 17:38
Bardzo apetyczny!
Ada-Gaba 16.01.2015 17:15
fajny przepis na pyszne ciasto
Janina 16.01.2015 17:14
Świetne ciasto;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat