Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 0.5 kg
margaryna 250 gram
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki

masa makowa

masa makowa 1 puszka
białko 3 sztuki
masło 100 gram

kruszonka

mąka 1 szklanka
margaryna 100 gram
cukier kryształ 3 łyżki

Porada

ciasto jest bardzo kruche,po kilku dniach mięknie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

CIASTO
składniki ciasta dać na stolnice i przesiekać nożem.
Lekko zagnieść i wyłożyć na blachę wylepiając dno oraz boki

KRUSZONKA
składniki zagnieść. Ciasto owinąć w folie i wstawić na
pół godziny do zamrażarki.

MAK
margarynę rozpuścić.
Dodać do masy makowej.
Z białek ubić pianę i wmieszać w masę makową.
Dodać kilka kropel aromatu migdałowego.

Na ciasto wyłożyć masę makową.
Na mak rozłożyć kruszonkę.

Piec w 180 stopniach, 60 minut
Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 10.02.2015 21:06
uwielbiam makowiec
dodi 31.01.2015 18:29
pyszny makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak