Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier waniliowy 0,5 szt
jajko 1 szt
żółtko jajek 9 szt
cukier 50 dag
margaryna 1 szt
budyń waniliowy 1 łyżka
olej 1/4 szkl
sok z cytryny 0,5 szt
mąka pszenna 70 dag
kasza manna 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyzeczki
margaryna 22,5 dag
rodzynki 1 garść
miód 2 łyzki
kakao 2 łyżki
mak 50 dag
olejek migdałowy 4 krople
orzechy włoskie 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Proszek do pieczenia i 50 dag mąki pszennej łączymy z całą margaryną i pięcioma żółtkami utartymi z cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru. Robimy ciasto, dajemy do woreczka i schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Resztę mąki pszennej i 12,5 dag margaryny i 12,5 dag cukru zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół do jednej dodajemy kakao. Obie schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Mak sparzamy i mielimy. Łączymy z pozostałą margaryną i 22 dag cukru, olejem oraz miodem. Dodajemy do niego orzechy, bakalie i podgrzewamy 20 minut, mieszając. Podlewamy ¾ szkl wody. Studzimy. Jajko i resztę żółtek ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Wlewamy do maku. Dodać budyń, kaszę mannę i olejek. Mieszamy. Do formy 25/36 dajemy ciasto- mak- kawałki jasnej i kakaowej kruszonki ( w rękoma rwiemy kawałki). Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 26.06.2014 08:00
idealny na świeta
everay 10.01.2014 12:09
mniam pyszności:)
fotoviderek 10.01.2014 10:26
Taki makowiec uwielbiam :)
Katarzyna59 10.01.2014 10:03
przepyszny makowiec
Mniam 10.01.2014 09:24
Lubię takie makowce.
Konczi 10.01.2014 08:35
skusiłabym się na kawałek
Aga-25 10.01.2014 08:15
uwielbiam makowce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak