Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
cukier 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5 szt
masło 20 dag
mąka ziemniaczna 10 dag
mak 50 dag
cukier 20 dag
jajko 2 szt
drożdże 2 dag
woda 2 łyżki
cukier puder 10 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem, a dalej ucierając dodawać stopniowo żółtka, mąkę i na końcu pianę ubitą z białek.
Mak trzeba opłukać, następnie sparzyć i przemielić przez maszynkę 2-3 razy. Dodać cukier, żółtka i pokruszone drożdże, olejek i pianę ubitą z białek.
Na blachę wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, na nie nadzienie makowe i na wierzch pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach C.Zrobić lukier wodę i cukier puder razem wymieszać.
Po ostygnięciu, polać ciasto lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 08.02.2013 12:38
Smaczny makowiec.
aga130982 08.02.2013 09:58
ŚWIETNY MAKOWIEC
aga130982 08.02.2013 09:58
ŚWIETNY MAKOWIEC

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak