Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szparagami i krewetkami

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukacie pomysłu na wyjątkową kolacje we dwoje? Ten makaron ze szparagami i krewetkami spełni Wasze oczekiwania! Sprawdźcie przepis na genialną pastę!

Składniki:

Składniki na dwie porcje:

makaron 300 g (np. penne)
szparagi zielone 500 g
krewetki świeże 250 g (średnie)
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
wino białe wytrawne 50 ml
śmietana kremowa 30% 150 ml
cebula szalotka 3 szt
parmezan starty 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

natka pietruszki 2 łyżki
parmezan starty 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szparagami i krewetkami

To prostu musi być pyszne! Zaskoczcie swoją drugą połówkę i przygotujcie romantyczną kolację! Makaron ze szparagami i owocami morza to świetny pomysł na smaczny posiłek, który też wygląda niezwykle apetycznie.

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Szparagi myjemy i osuszamy. Zielonych szaragów nie musimy obierać! Przed gotowaniem usuwamy (obcinamy/odrywamy) zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga).

Do wysokiego garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz trochę soli. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Szparagi wiążemy nitką lub sznurkiem i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi gotujemy na stojąco, ich główki powinny się znajdować nad poziomem wody. Gotujemy ok. 8 minut. Ostrożnie wyjmujemy z wody – wody, w których się gotowały szparagi nie wylewamy!

Łodyżki szparagów kroimy w plasterki, zostawiając tylko główki. Do wysokiego naczynia przekładamy pokrojone szparagi, podlewamy je wodą, w której się gotowały i miksujemy na gładki sos.

Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Następnie delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je po czym usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.

Na koniec nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebula lekko się zeszkli polewamy ją białym winem. Dusimy aż wino całkowicie odparuje. Do cebuli dodajemy oliwę i krewetki oraz odrobinę soli i pieprzu. Dusimy ok. 3-4 minut po czym całość zalewamy sosem ze szparagów, gotujemy kilka minut.

Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietankę, mieszamy i dodajemy główki szparagów. Gotujmy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron, dwie łyżki tartego parmezanu i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

Smacznego!

Przepisów na makarony jest nieskończenie wiele. Za każdym razem możemy coś modyfikować, dodawać składniki albo je podmieniać i tworzyć zupełnie nowe danie. Myślę jednak, że ten makaron ze szparagami i krewetkami zapadnie Wam w pamięci i do tego przepisu z przyjemnością będziecie wracać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 08.07.2016 10:06
Dobrze że nie wstawiłam swojego przepisu , nie wiem jak to się stało . Około 10 dni temu zrobiłam bliżniaczo podobny makaron. Jakaś telepatia .:))
Milena 02.07.2016 18:04
Pyszne połączenie :)
marzut 30.06.2016 08:45
fajne danie
Ola1984 30.06.2016 08:01
Pyszne danie :) Zjadłabym porcję.
Wiktoria29 29.06.2016 20:59
świetne danie
ilka01 29.06.2016 20:09
pyszny obiad
cukiereczek 29.06.2016 18:52
pyszne danie
Mniam 29.06.2016 13:07
Przepyszne danie, lubię takie :)
Wafelek2601 29.06.2016 12:18
fajny pomysł
Maridka19 29.06.2016 11:12
Super pomysł na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak