Makaron ze szparagami i krewetkami

Makaron ze szparagami i krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na dwie porcje:

  • makaron

    300 g (np. penne)
  • szparagi zielone

    500 g
  • krewetki świeże

    250 g (średnie)
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • śmietana kremowa 30%

    150 ml
  • cebula szalotka

    3 szt
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

Dodatkowo

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Szparagi myjemy i osuszamy. Zielonych szaragów nie musimy obierać! Przed gotowaniem usuwamy (obcinamy/odrywamy) zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga).

Do wysokiego garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz trochę soli. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Szparagi wiążemy nitką lub sznurkiem i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi gotujemy na stojąco, ich główki powinny się znajdować nad poziomem wody. Gotujemy ok. 8 minut. Ostrożnie wyjmujemy z wody – wody, w których się gotowały szparagi nie wylewamy!

Łodyżki szparagów kroimy w plasterki, zostawiając tylko główki. Do wysokiego naczynia przekładamy pokrojone szparagi, podlewamy je wodą, w której się gotowały i miksujemy na gładki sos.

Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Następnie delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je po czym usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.

Na koniec nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebula lekko się zeszkli polewamy ją białym winem. Dusimy aż wino całkowicie odparuje. Do cebuli dodajemy oliwę i krewetki oraz odrobinę soli i pieprzu. Dusimy ok. 3-4 minut po czym całość zalewamy sosem ze szparagów, gotujemy kilka minut.

Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietankę, mieszamy i dodajemy główki szparagów. Gotujmy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron, dwie łyżki tartego parmezanu i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

08.07.2016 10:06
Dobrze że nie wstawiłam swojego przepisu , nie wiem jak to się stało . Około 10 dni temu zrobiłam bliżniaczo podobny makaron. Jakaś telepatia .:))

Milena

02.07.2016 18:04
Pyszne połączenie :)

marzut

30.06.2016 08:45
fajne danie

Ola1984

30.06.2016 08:01
Pyszne danie :) Zjadłabym porcję.

Wiktoria29

29.06.2016 20:59
świetne danie

ilka01

29.06.2016 20:09
pyszny obiad

cukiereczek

29.06.2016 18:52
pyszne danie

Mniam

29.06.2016 13:07
Przepyszne danie, lubię takie :)

Wafelek2601

29.06.2016 12:18
fajny pomysł

Maridka19

29.06.2016 11:12
Super pomysł na obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat