Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem pieczarkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 duża
oliwa 3 łyżki
Czosnek staropolski Prymat
pieczarki 400 gram
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietanka 12-procentowa 200 ml
pomidory 2
ser żółty wędzony 100 gram
makaron spaghetti 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy do miękkości, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Krok 1 - Makaron z sosem pieczarkowym foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do głębszej patelni na rozgrzany tłuszcz. Cebulę posypujemy czosnkiem staropolskim i podsmażamy przez chwilę.
Krok 2 - Makaron z sosem pieczarkowym foto
3
Pieczarki oczyszczamy i obieramy.
Krok 3 - Makaron z sosem pieczarkowym foto
4
Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do cebuli, podsmażamy ok. 5 minut i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 4 - Makaron z sosem pieczarkowym foto
5
Po czym wlewamy śmietankę i dusimy, aż pieczarki będą miękkie, a sos zacznie gęstnieć.
Krok 5 - Makaron z sosem pieczarkowym foto
6
Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w większą kostkę pomidory. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Krok 6 - Makaron z sosem pieczarkowym foto
7
Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem. Przed podaniem posypujemy żółtym serem wędzonym, startym na tarce o drobnych oczkach.
Krok 7 - Makaron z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak