Makaron z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    200 gram
  • soczewica zielona

    200 gram
  • ząbek czosnku

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    250 gram
  • olej do smażenia

  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

  • woda

    1/2 (przegotowana)
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, a następnie wrzuć do niej obrany i posiekany czosnek. Do naczynia z usmażoną cebulą i czosnkiem dodaj ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając solą, pieprzem i oregano. Do soczewicy w sosie pomidorowym dodaj ugotowany makaron i jeszcze raz wymieszaj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 21.04.2013 14:32
ciekawy smak,nigdy nie jadłam
indi 22.08.2011 10:05
wygląda apetycznie
adam1f 26.05.2011 00:17
dobre
stokrotka 17.04.2011 10:13
smaczne
Kopiko1983 13.03.2011 15:45
Super!
jolaxa 16.01.2011 13:17
musi byc pyszne :)
Izka192 08.01.2011 15:11
Pycha:)
traktorek 30.11.2010 09:48
jeszcze nie jadłam soczewicy
Leonka 26.11.2010 13:52
Bardzo apetyczny!
Mysiunia 02.11.2010 09:47
swietne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat