Makaron z passatą i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szybki i bardzo prosty przepis na makaron z pomidorami.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron świderki

    200 gramów
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • passata pomidorowa

    350 mililitrów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1,5 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1,5 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Gotuję makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroję cebulę, ząbki czosnku oraz sparzone i obrane pomidory w kostkę.

2. Rozgrzewam patelnię i podsmażam na oliwie cebulę do zeszklenia i czosnek. Następnie dodaję chochlę wody z gotującego się makaronu, passatę, pomidory i przyprawiam solą, pieprzem, czosnkiem suszonym, oregano oraz ziołami prowansalskimi do smaku.

3. Duszę pod przykryciem do czasu odparowania wody i zagęszczenia sosu (około 10 minut).

4. Na koniec do sosu dodaje ugotowany makaron i dokładnie mieszam wszystkie składniki na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat