Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron spaghetti
200 gram -
maliny świeże
60 gram -
marchew
30 gram -
cebula dymka ze szczypiorkiem
30 gram -
sos worcester
1 łyżka -
miód
1 łyżka -
wywar warzywny
125 ml -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
pieprz czarny
do smaku -
pierś z kaczki
2 sztuki
Sposób przygotowania
Umyte i oczyszczone piersi kaczki połóż na desce i natnij lekko na krzyż skórę. Posól ją i popieprz z obu stron, połóż na zimnej patelni, a następnie podpal pod nią ogień. Smaż na dużym ogniu, a nadmiar tłuszczu, który wytapia się z kaczki przelej do miseczki. Mięso od strony skóry powinno smażyć się około 5 minut (lub do zezłocenia się), z drugiej strony wystarczą 2 minuty.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź.
Na patelnię dorzuć połowę malin, marchewkę, dymkę, sos Worcester oraz połowę miodu. Smaż minutę, a następnie dolej wywar warzywny. Gotuj przez 3 minuty, a następnie dodaj drugą połowę malin i miodu. Dopraw solą i pieprzem, a gdy całość się zagotuje, zdejmij z ognia.
Piersi odstaw na 2 minuty, a następnie pokrój je w formie wachlarza. Sos wymieszaj z makaronem, a na nim ułóż mięso. Udekoruj świeżymi malinami i podaj.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się