Makaron z kaczką w malinach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    200 gram
  • maliny świeże

    60 gram
  • marchew

    30 gram
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    30 gram
  • sos worcester

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • wywar warzywny

    125 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • pieprz czarny

    do smaku
  • pierś z kaczki

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

(zmodyfikowany przepis z "Makarony" Biblioteczka Smakosza)

Umyte i oczyszczone piersi kaczki połóż na desce i natnij lekko na krzyż skórę. Posól ją i popieprz z obu stron, połóż na zimnej patelni, a następnie podpal pod nią ogień. Smaż na dużym ogniu, a nadmiar tłuszczu, który wytapia się z kaczki przelej do miseczki. Mięso od strony skóry powinno smażyć się około 5 minut (lub do zezłocenia się), z drugiej strony wystarczą 2 minuty.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź.

Na patelnię dorzuć połowę malin, marchewkę, dymkę, sos Worcester oraz połowę miodu. Smaż minutę, a następnie dolej wywar warzywny. Gotuj przez 3 minuty, a następnie dodaj drugą połowę malin i miodu. Dopraw solą i pieprzem, a gdy całość się zagotuje, zdejmij z ognia.

Piersi odstaw na 2 minuty, a następnie pokrój je w formie wachlarza. Sos wymieszaj z makaronem, a na nim ułóż mięso. Udekoruj świeżymi malinami i podaj.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela6 07.02.2013 15:01
Rewelacja :)
Bernadeta1 05.01.2013 11:07
w takim wydaniu nie jadłam,super
monisia8585 17.10.2012 15:53
ojej na bogato ale napewno pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat