Makaron z boczkiem i kurczakiem

Makaron z boczkiem i kurczakiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tym razem postanowiłem nie gotować osobno makaronu. Może nie jest to wykwintne danie, składniki są dość okrojone, jednak smak jest nie do opisania.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron Chow Mein

    125 gramów
  • surowy boczek

    250 gramów
  • filet z kurczaka

    250 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki małe

    100 gramów
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • cukier palmowy

    1 łyżeczka
  • sos ostrygowy

    2 łyżki
  • wrzątek

    1 szklanka
  • mąka z tapioki

    1 łyżka
  • woda zimna

    100 mililitrów
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek kroimy na kawałki (wg uznania). Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni (opcjonalnie wlewamy łyżkę oleju), po kilku minutach wlewamy sos sojowy. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem i dodajemy posiekaną cebulę.

Pieczarki oczyszczamy, dodajemy do całości i dusimy pod przykryciem. Filet z kurczaka kroimy na duże kawałki i przekładamy na patelnię.

Całość podlewamy wrzątkiem. Dodajemy makaron i dusimy do jego miękkości. Kilka minut przed końcem dodajemy cukier i sos ostrygowy. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.

Całość podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat