Makaron spaghetti z radicchio

Makaron spaghetti z radicchio

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zawsze cykoria nas intrygowała, radicchio szczególnie. Sprawdza się w sałatkach doskonale. Ale na ciepło sprawdza się (pomijając utratę kolorów) rewelacyjnie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • spaghetti

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • radicchio

    2 główki
  • ser

    200 gramów
  • śmietana 18%

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę po obraniu przekroiłem na pół wzdłuż, a następnie na cieniutkie plasterki. Radicchio przekroiłem na ćwiartki, wyciąłem głąbki, pokroiłem w cienkie paski, opłukałem, osączyłem na sicie.

Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy, wrzuciłem cebulę, chwilę podsmażyłem mieszając. Dodałem radicchio i smażyłem, aż zacznie wiotczeć. Posoliłem i doprawiłem pieprzem. Zmniejszyłem ogień na malutki. Patelnię przykryłem pokrywką, dusiłem warzywa przez kilka minut.

Ser pokroiłem w kostkę. Dodałem do warzyw. Makaron ugotowałem al. dente, odcedziłem, wrzuciłem na patelnię, dodałem śmietanę, wymieszałem. Doprawiłem świeżo startej gałki. Podgrzałem chwilę, aż ser się rozpuścił.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy sera provolone " Fiaschetto"

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

07.03.2019 08:48
Smakowite spaghetti, kusi smakiem i wyglądem.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat