Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ryżowy z warzywami i tofu
Wszyscy miłośnicy kuchni azjatyckich uwielbiają to danie! Nikogo to nie dziwi, bo połączenie warzyw, z tofu, makaronem ryżowym i sosem słodko-kwaśnym to prawdziwe niebo w gębie.
W przepisie wykorzystane są składniki charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej - tofu, grzyby mun. Jeśli macie problem z dostępnością składników, może je pominąć lub zastąpić np. tofu zastąp mozzarellą lub serem feta a grzyby mun - borowikami lub podgrzybkami.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zostawiamy na około 4-5 minut. Odcedzamy.
Na rozgrzanym woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko (około pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz plasterki szalotki i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy razem do połączenia smaków.
Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego, skropione sosem słodko-kwaśnym i posypane obficie posiekaną natką pietruszki lub dymką.