Makaron ryżowy z warzywami

Makaron ryżowy z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczne i szybkie danie obiadowe bez glutenu.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron ryżowy wstążki

    0.5 opakowania
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchew

    1 sztuka
  • papryka

    1 sztuka
  • groszek konserwowy

    3 duże łyż.
  • olej

    2 duże łyż.
  • sos sojowy

    3 duże łyż.
  • imbir starty

    1 duża łyż.
  • sok z limonki

    1 mała łyż.
  • nasiona sezamu

    1 mała łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, a następnie odcedzamy.
Cebulę, czosnek, marchew obieramy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a następnie zmiażdżony czosnek i podsmażamy. Obraną marchewkę kroimy w duże słupki, dodajemy do cebuli i smażymy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy warzywa.
Umytą i pozbawioną nasion paprykę kroimy w paski, dodajemy ją do warzyw, wkładamy imbir i dusimy kilka minut.
Potrawę doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Na koniec dodajemy groszek i chwilę dusimy.
Odcedzony makaron dodajemy do warzyw, mieszamy do momentu zagrzania się makaronu i od razu podajemy.
Potrawę możemy posypać nasionami do sałatek lub tylko sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

28.01.2019 14:57
Prosto i pysznie.

Basiliana

22.01.2019 11:09
Apetyczne, a przy tym lekkie danie obiadowe. Biały makaron bardzo ładnie się prezentuje w tak barwnym towarzystwie;)

bietka

21.01.2019 14:05
Jak dla mnie bardzo smaczne jedzonko :)

ben-ka

21.01.2019 11:38
Proszę się częstować :)

Bożena Matuszczyk

21.01.2019 10:52
Poproszę porcyjkę. Prosto, szybko i smacznie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat