Przepis i sposób przygotowania na: Soczysty kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Dlaczego warto przygotować kurczaka w sosie słodko-kwaśnym?
- kurczak w tym daniu jest soczysty,
- jest to pomysł na szybki i tani obiad, który możecie zabrać kolejnego dnia jako lunch do pracy,
- możecie podawać z ulubionym ryżem.
Ten przepis to hit wszystkich zapracowanych, którzy marzą o tym, aby szybko po przyjściu z pracy do domu, przygotować smaczny obiad. Kurczak w tym daniu jest niezwykle miękki i soczysty, a sos, który go otula nieco pikantny. Całość dopełnia ryż ugotowany na sypko.
Kroki postępowania
1. Filet opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w słupki. Wszystkie kolory papryk pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, i przyprawy, smażyć do odparowania soku.

2. Na drugiej patelni zeszklić cebulę z marchewką (ok. 5-8 minut), a następnie dodać pokrojone papryki, dusić pod przykryciem kilka minut aż warzywa zmiękną ale będą kruche.

3. Gotowe warzywa połączyć z mięsem, ananasem i wymieszać, chwilkę smażyć aby smaki się połączyły.

4. W garnku połączyć składniki na sos i zagotować, dodać mięso z warzywami i zagotować. Mąkę ziemniaczaną połączyć w wodą w szklance, wlać do sosu ciągle mieszając. Podawać z ulubionym ryżem.
