Makaron po tajsku

Makaron po tajsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kuchnia tajska zauroczyła nas nie tylko tym, że szybko możemy ją popełnić. Te smaki są tak proste, jednocześnie tak wyrafinowane <3. Boskość po prostu!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • Schab wieprzowy

    400 gramów
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • papryka pomarańczowa

    1 sztuka
  • grzybki mun

    1 garść
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • bambus pędy

    100 gramów
  • makaron Chow Mein

    200 gramów
  • olej arachidowy

    3 łyżki
  • cukier palmowy

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sos ostrygowy

    1 łyżka
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • szczypior

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w tzw. zapałkę.
Papryki kroimy w paski.
Grzyby mun, uprzednio gotowane, kroimy w paski.
Por kroimy w piórka.
Pędy bambusa osączamy i kroimy w zapałkę.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie składniki, lekko podlewając sosem sojowym.
Po kilku minutach dodajemy cukier, chwilę smażymy, cały czas mieszając, pod koniec dodajemy sos ostrygowy.

Do całości wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy.
Mąkę mieszamy z wodą (niewielka ilość), dodajemy do potrawy, mieszamy do całkowitego połączenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 20:53
Proste, a przy tym bardzo ciekawe danie ze szczyptą orientu.

Babeczka35

28.01.2019 15:43
Ależ to musi być pyszne.

bietka

21.01.2019 14:14
Smakowite jedzonko : )

Bożena Matuszczyk

18.01.2019 11:09
Poproszę porcyjkę tego pysznego dania ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat