Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron po tajsku

5.0
(41)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kuchnia tajska zauroczyła nas nie tylko tym, że szybko możemy ją popełnić. Te smaki są tak proste, jednocześnie tak wyrafinowane <3. Boskość po prostu!

Składniki:

Składniki:

schab wieprzowy 400 gramów
papryka zielona 1 sztuka
papryka pomarańczowa 1 sztuka
grzybki mun 1 garść
por (biała część) 1 sztuka
bambus pędy 100 gramów
makaron Chow Mein 200 gramów
olej arachidowy 3 łyżki
cukier palmowy 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka
sos ostrygowy 1 łyżka
mąka kukurydziana 1 łyżka
szczypior 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron po tajsku

Mięso kroimy w tzw. zapałkę.
Papryki kroimy w paski.
Grzyby mun, uprzednio gotowane, kroimy w paski.
Por kroimy w piórka.
Pędy bambusa osączamy i kroimy w zapałkę.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie składniki, lekko podlewając sosem sojowym.
Po kilku minutach dodajemy cukier, chwilę smażymy, cały czas mieszając, pod koniec dodajemy sos ostrygowy.

Do całości wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy.
Mąkę mieszamy z wodą (niewielka ilość), dodajemy do potrawy, mieszamy do całkowitego połączenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 20:53
Proste, a przy tym bardzo ciekawe danie ze szczyptą orientu.
Babeczka35 28.01.2019 15:43
Ależ to musi być pyszne.
bietka 21.01.2019 14:14
Smakowite jedzonko : )
Bożena Matuszczyk 18.01.2019 11:09
Poproszę porcyjkę tego pysznego dania ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak