Makaron muszle zapiekany z mięsem mielonym i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron (duże muszle)

    300 g
  • mięso mielone

    400 g
  • cebula

    1 szt.
  • pieczarki

    300 g
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • olej do smażenia

  • przecier pomidorowy

    2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, dobrze odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, ząbki czosnku, mięso mielone (dobrze rozdrobnić na patelni) oraz przyprawy. Smażyć ok. 15 min. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Udusić. Na koniec dodać przecier pomidorowy, wymieszać, zdjąć z ognia. Poczekać aż ostygnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Muszle nadziewać przygotowanym farszem i kłaść jedna obok drugiej w naczyniu.
Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na ok. 20-30 min (jeśli wcześniej nie smażyliście mięsa mielonego - tak jak podałam w przepisie, to zapiekajcie potrawę dłużej). Po wyłożeniu na talerze posypać natką pietruszki.
Smacznego!
rybka
Jeśli zrobiliśmy za dużo farszu można resztę wyłożyć na ułożone w naczyniu muszle. Całość można posypać starkowanym serem i zapiec.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 05.07.2017 10:48
bardzo fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat