Lis

Madeleines - Magdalenki przepis podstawowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szk
  • jajka

    3 szt
  • masło

    100 g
  • cukier

    1/2 szk
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 3/4 łyżeczki
  • mleko

    1/3 szk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Madeleines - Magdalenki przepis podstawowy foto
Masło rozpuszczamy w rondlu i studzimy. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy jajka i masło. Mieszamy. Dodajemy mleko - czasami może wyjść tak, że tego mleka trzeba dodać więcej gdyż ciasto nie powinno być ani za rzadkie ani za gęste.
Następnie wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.
Krok 2 - Madeleines - Magdalenki przepis podstawowy foto
Foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do każdej foremki wlewamy ok. łyżki ciasta, zakrywamy ok. 3/4 wielkość foremki - ciasto podczas pieczenia mam i tak wyrośnie.
Krok 3 - Madeleines - Magdalenki przepis podstawowy foto
Foremki układamy na blaszce. Pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku na 200 C a następnie 10 minut w piekarniku 180 C. Smacznego:)
U mnie niestety nie widać aż tak dobrze kształtu tejże słynnej muszelki i będę musiała chyba zmienić foremki, jednak w smaku są jak zawsze dobre:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 02.03.2014 22:53
ummm... pychotka !
Kuchenka 16.01.2014 17:29
z pewnością pyszne
Bernadeta1 06.01.2014 13:57
na pewno smaczne
Dorian 19.12.2013 21:29
pyszne magdalenki
olkaaa 03.12.2013 09:32
muszę spróbować
czekoladka_m 10.11.2013 20:47
Uwielbiam te ciasteczka!!!
Łucja 29.10.2013 09:22
smaczne ciasteczka :)
misia53 10.10.2013 00:52
bardzo lubię takie ciasto
Renata22 07.10.2013 10:09
rozkoszne Magdalenki;)
Bernadeta1 07.10.2013 00:16
na 100% pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat