Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Łosoś to szlachetna i jakże smaczna ryba, z której można przygotować pyszny obiad w 20 minut. Tak, tylko tyle czasu potrzeba, aby na talerzu znalazło się wspaniałe danie!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • łosoś

    2 filety
  • szparagi

    260 gramów
  • oliwa extra virgin

    2 łyżki

Sos maślano-cytrynowy:

  • bulion warzywny

    60 mililitrów
  • masło

    3,5 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • miód

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    0,3 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    2 szczypty
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 szczypty

Sos maślano-cytrynowy:

  • cytrynka

    2 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:

W małym rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwile podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy bulion oraz sok z cytryny. Gotujemy przez około 3 minuty, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę i pozostanie go około 3-4 łyżek.

Dodajemy resztę masła oraz miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok. Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na lekko posolony wrzątek i gotujemy przez 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Łosoś:

Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy go z obu stron kolorowym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy łososia skórą do dołu i smażymy około 3-4 minut na. Następnie odwracamy go na drugą stronę i smażymy przez 2-3 minuty na złoty kolor.

sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy szparagi oraz porcję łososia i obficie polewamy go sosem maślano-cytrynowym. Dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy od razu. Smacznego!

Odnośniki:

* każdy filety ryby po 120 g

Jagódka17
Uwagi dodatkowe - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC; - łososia można podać z pieczonymi, bądź młodymi ziemniakami, choć i ryż również świetnie się tu sprawdzi;

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cici_011 18.06.2020 16:23
Rybka wyszła wybornie! Niestety z sosem miałam problem. Był bardzo kwaśny i nie zgestnial ani trochę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat