Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Łosoś w ośmiornicy

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ośmiornica
cebula czerwona
1
Liść laurowy suszony Prymat
4
Sklep Prymat
oliwa
4 łyżki
ząbki czosnku
2
wino białe wytrawne
80 ml
łosoś filet
320 g
masło
100 g
Liść lubczyku suszony Prymat
cytryna
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w ośmiornicy

Ośmiornicę rozmrozić, następnie usunąć wnętrzności, a także oczy i otwór gębowy. Dokładnie wypłukać ją pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy ośmiornicę, dodajemy liście laurowe, czosnek, cebulę i wino. Przykrywamy pokrywkę, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy ośmiornicę pół godziny.
1,5 litrową butelkę plastikową odcinamy w wysokości 10 cm, od spodu robimy dziurki i po ugotowaniu przekładamy ośmiornicę do pojemnika z butelki, ubijamy ją i kładziemy pokrywkę od słoika a na niej jakiś ciężarek. Odstawiamy do wystudzenia, potem wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Sos po ośmiornicy gotować dalej, by się zredukował do 100-150 ml dodać masło(zostawić łyżkę masła do łososia)
Łososia umyć i zdjąć skórę, poszatkować go drobno i dodać łyżkę masła, 2-3 łyżki zredukowanego sosu z ośmiornicy, pieprz i kilka kropel soku z cytryny.
Ośmiornicę wyjąć z butelki i cienko pokroić w plasterki. Na desce ułożyć folię spożywczą, ułożyć plastry ośmiornicy w kształt prostokąta, posypać lubczykiem i wyłożyć na środek łososia. Zawinąć całość, ścisnąć brzegi folii i włożyć do naczynia do gotowania na parze na 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak