Łosoś w galarecie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    1 płat
  • marchewka ugotowana

    1 sztuka
  • por

    1/2 części
  • cebula biała

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • ocet

    2 łyżeczki
  • białko

    2 sztuki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • kapary

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z łososia umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje np naciąc w dzwonki lub jakoś inaczej. Do garnka wlać wodę ,dodać kapary,ziele angielskie,ziarenka pieprzu,sól,ocet, pokrojoną w plasterki cebulę i pora i zagotować. Do gotującego wywaru włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować ok.7 minut. Rybę zostawić w wywarze do wystudzenia, a następnie wyjąć i ułożyć na udekorowanym głębszym półmisku.Wywar sklarować wlać 2 roztrzepane białka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż wywar się zagotuje i na powierzchni utworzy się biała gęsta piana. Następnie przecedzić przez zwilżoną gazę i otrzymamy klarowny wywar. W wywarze rozpuścić żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu. Zalać przygotowaną na półmisku rybę wraz z marchewką, porem i cebulą z wywaru, można też dodac natkę pietruszki. Odstawiać do zastygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misiaczek-30 23.04.2014 13:47
bardzo smaczny
Malgorzata549 20.02.2014 14:40
prezentuje sie super
Michał2 27.01.2014 23:44
świetna rybka
natalia.doradca 17.01.2014 13:06
Pyszna ryba:)
Danka 11.01.2014 13:10
pyszny pomysł
Dorian 03.01.2014 08:14
pyszna ryba
gacopierz23 02.01.2014 22:30
to coś dla mojej córki
babajaga1969 29.12.2013 03:54
uwielbiam łososia, tak podany musi być bardzo smaczny
Aannkaa82 28.12.2013 14:44
Bardzo lubie taka rybke, dawno nie robiłam
halina17 28.12.2013 14:20
Smaczny łosoś w galarecie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat