Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
składniki główne
-
ciasto francuskie
2 op -
ser żółty
6 plastrów -
łosoś filet
6 kawałków po 200 g -
sos sojowy
do smkau -
sól
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
dodatki
-
szpinak mrożony
6 brykietów -
pomidory suszone Smak
4 połówki -
ząbek czosnku
1 szt -
masło
1 łyżka -
sól
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
pozostałe
-
jajko
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Łosoś w cieście francuskim Zewy
Kawałki łososia posolić, posypać pieprzem i skropić sosem sojowym, odstawić na godzinę.
Szpinak wrzucić na stopione na patelni masło, smażyć aż się rozmrozi.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane pomidory, doprawić do smaku.
Szpinak wystudzić i podzielić na 6 porcji.
Ciasto francuskie podzielić każde na 3 kawałki i na każdym ułożyć po kawałku łososia.
Potem na łososiu rozłożyć szpinak i zakryć plastrem sera.
Zawinąć wszystko w ciasto i układać pakunki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Paczuszki naciąć w kilku miejscach i posmarować je rozmąconym jajkiem.
Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Podawać na gorąco.
Komentarze (0)