Łosoś w cieście francuskim Zewy

Łosoś w cieście francuskim Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki główne

  • ciasto francuskie

    2 op
  • ser żółty

    6 plastrów
  • łosoś filet

    6 kawałków po 200 g
  • sos sojowy

    do smkau
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku

dodatki

  • szpinak mrożony

    6 brykietów
  • pomidory suszone Smak

    4 połówki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku

pozostałe

  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Łosoś w cieście francuskim Zewy


Kawałki łososia posolić, posypać pieprzem i skropić sosem sojowym, odstawić na godzinę.
Szpinak wrzucić na stopione na patelni masło, smażyć aż się rozmrozi.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane pomidory, doprawić do smaku.
Szpinak wystudzić i podzielić na 6 porcji.
Ciasto francuskie podzielić każde na 3 kawałki i na każdym ułożyć po kawałku łososia.
Potem na łososiu rozłożyć szpinak i zakryć plastrem sera.
Zawinąć wszystko w ciasto i układać pakunki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Paczuszki naciąć w kilku miejscach i posmarować je rozmąconym jajkiem.
Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Podawać na gorąco.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat