Łosoś w całości w towarzystwie frutti di mare

Łosoś w całości w towarzystwie frutti di mare

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek świeży

    3 szt
  • wędzony łosoś

    10 dag
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    100 ml
  • krewetki świeże

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • łosoś

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łosoś podany w całości świetnie prezentuje się na stole podczas uroczystego przyjęcia.
Łososia czyścimy z łusek, myjemy dokładnie i nadajemy mu kształt jaki chcielibyśmy mieć na półmisku. Musimy zrobić to na świeżej rybie. Przy nadaniu odpowiedniego kształtu pomagamy sobie np. długimi patykami do szaszłyków czy też nicią kucharską. Tak przygotowanego łososia wkładamy do odpowiednio dużego garnka z przygotowanym wcześniej gotującym się wywarem warzywnym. Zmniejszamy płomień gazowy i gotujemy w bulgoczącym się wywarze 20 minut. Po tym czasie garnek z łososiem odstawiamy. Łososia pozostawiamy w nim do wystygnięcia.
Z łososia ściągamy skórę i z górnej części grzbietu wycinamy małym nożem ciemny tłuszcz.
Żelatynę rozpuszczamy w wywarze pozostałym z ugotowanej ryby, klarujemy i do ciepłej wkładamy cienkie plasterki świeżego ogórka. Dlatego do ciepłej, ponieważ ogórek musi być plastyczny. Żelatyny dajemy o ½ więcej aniżeli ilość podana w przepisie. Naszą ogórkową łuskę układamy od dołu do góry.
Rowek po wyciętym w górnej grzbiecie tłuszczu wypełniamy musem zrobionym z wędzonego łososia i śmietany.
Reszta to już nasza fantazja. Jeżeli podajemy szczypce krabów to trzeba pamiętać o szczypcach do ich otwarcia. Pozostałe to krewetki no i mięczaki – omułki, przegrzebki, sercówki, mątwy, ośmiorniczki. Całość można posypać drobno pociętymi wodorostami. Są do dostania w sklepach z orientalną żywnością. Są odpowiednio przygotowane i doprawione.
Jeszcze mała uwaga, ryby nie kroimy na porcję, tylko przy pomocy dużych sztućców nakładamy na talerze naszym gościom.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 20.08.2014 21:54
apetycznie podane pyszności
Rysia 30.10.2013 19:45
Widać wyższą szkołę jazdy.
Gabi44 24.10.2013 22:57
Ale wypracowany ,bardzo przystojny.
sara1 23.10.2013 08:26
imponująco wyglada
Magula 23.10.2013 08:15
elegancko to wygląda
Barbara13 22.10.2013 23:24
Pięknie się prezentje,aż żal zjeść:)
eMMe 22.10.2013 21:31
Wow mega wykwintne danie:)
malaczarna23 22.10.2013 21:24
apetycznie podany :)
dziewczyna_z_kodeksem 22.10.2013 21:24
samo zdrowie
Renata9 22.10.2013 20:23
od razu widać profesjonalizm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat