Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś po królewsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 4 szt
Cynamon mielony Prymat szczypta
śmietana 1szkl
sok z cytryny 3 łyżki
oliwa 6 łyżek
olej do smażenia
koper świeży 1 pęczek
żółty ser 4 szt plastry
jabłko kwaśne 4 szt kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś po królewsku

Przygotowujemy marynatę ; oliwę ucieramy z sokiem z cytryny. Łososia filetujemy, wykrawamy grube ości, jeśli jest skóra to się jej pozbywamy. Fileta smarujemy marynatą, oprószamy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę. Po tym czasie porcje łososia wyjmujemy z marynaty, lekko odsączamy i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni. Usmażonego łososia przekładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej smarujemy tłuszczem - ja użyłam masła. Rybę zalewamy tłuszczem, na którym uprzednio ją smażyliśmy. Pozbawione skórki oraz gniazd jabłka, prużymy, doprawiamy szczyptą cynamonu i rozkładamy na porcjach łososia, śmietanę rozkładamy na jabłka i na to kładziemy plastry żółtego sera. Rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-25 minut. Wyjmujemy i posypujemy świeżym koprem. Danie podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 06.01.2013 21:01
zjadłabym :) pysznie wygląda ;)
Vanilla
Vanilla 06.01.2013 20:47
przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak