Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łosoś
175 gram -
biała kapusta
50 gram -
rzodkiew marynowana (daikon)
50 gram -
sezam
5 gram -
kasza jaglana
25 gram -
seler naciowy
10 gram -
cebula
10 gram -
białe wino
10 ml -
śmietana 18-procentowa
100 ml -
nori
10 gram -
papryczka chili
1 sztuka -
oliwa
25 ml -
sól
do smaku -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
sos sojowy
do smaku -
Kolendra cała Prymat
do smaku -
masło
10 gram
Przepis i sposób przygotowania Łosoś pieczony podany na kapuscie z rzodkwią marynowana z sosem z nori
stronach i dopiekamy w piekarniuku w 165 stopniach.
Cebule,seler naciowy smazymy dodajemy kasze jaglana podlewamy bulionem warzywnym.Gotujemy do miekkosci z dodatkiem masła w malej ilosci płynu.Doprawiamy sola i pieprzem.Z papryczki chili wycinamy srodek tak aby zachować ja w calosci i parzymy we wrzatku.Miękką kasza faszerujemy papryczke smażymy i pieczemy wraz z łososiem.
Drobną kostke cebuli smażymy podlewamy winem białym po odparowaniu alkoholu podajemy śmietane i nori.Całosc blenderujemy i przelewamy przez drobne sitko.Kapuste i rzodkiew daikon kroimi w cienki długie paski.Smażymy kapuste a gdy jest miekka dodajemy na koniec rzodkiew.
Doprawiamy sola,pieprzem i odrobiną sosu sojowego.
Aby nadac bardziej orientalny smak do kapustu i rzodkwi dodajemy prażony sezam.
Propozycja podania jak na zdjeciu.
Smacznego.
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)