Łosoś pieczony podany na kapuscie z rzodkwią marynowana z sosem z nori

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    175 gram
  • biała kapusta

    50 gram
  • rzodkiew marynowana (daikon)

    50 gram
  • sezam

    5 gram
  • kasza jaglana

    25 gram
  • seler naciowy

    10 gram
  • cebula

    10 gram
  • białe wino

    10 ml
  • śmietana 18-procentowa

    100 ml
  • nori

    10 gram
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • oliwa

    25 ml
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
  • kolendra cała

    do smaku
  • masło

    10 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łososia marynujemy w oliwie z dodatkiem sosu sojowego,imbiru,kolendry,czosnku,pieprzu.Smażymy po obu
stronach i dopiekamy w piekarniuku w 165 stopniach.
Cebule,seler naciowy smazymy dodajemy kasze jaglana podlewamy bulionem warzywnym.Gotujemy do miekkosci z dodatkiem masła w malej ilosci płynu.Doprawiamy sola i pieprzem.Z papryczki chili wycinamy srodek tak aby zachować ja w calosci i parzymy we wrzatku.Miękką kasza faszerujemy papryczke smażymy i pieczemy wraz z łososiem.
Drobną kostke cebuli smażymy podlewamy winem białym po odparowaniu alkoholu podajemy śmietane i nori.Całosc blenderujemy i przelewamy przez drobne sitko.Kapuste i rzodkiew daikon kroimi w cienki długie paski.Smażymy kapuste a gdy jest miekka dodajemy na koniec rzodkiew.
Doprawiamy sola,pieprzem i odrobiną sosu sojowego.
Aby nadac bardziej orientalny smak do kapustu i rzodkwi dodajemy prażony sezam.
Propozycja podania jak na zdjeciu.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
treonina 01.07.2011 00:15
wygląda ładnie, ale trochę roboty z tym jest
Adamorek 03.06.2011 14:45
wykwintnie
iza15 08.05.2011 22:57
superowo wygląda
szajba2 16.03.2011 15:45
super podane tylko jeść nie ma co
Magdalena80 17.02.2011 23:30
elegancko:)
Anita21 16.02.2011 16:52
super podane
lukoszek88 06.02.2011 23:56
Pięknie podane
Karolek1 05.01.2011 10:07
Pani Basiu, wcale nie tak mało -zawsze można zrobić podwójną porcję ;)
Barbara55 22.12.2010 15:33
dużo roboty mało jedzenia
berys18 23.11.2010 07:26
tylko co to jest nori?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat