Łosoś Eli w cieście fillo

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Rolada z ciasta filo, nadziewana szpinakiem w liściach i filetem z łososia. Rolada wyszła bardzo dobra.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • świeżego fileta z łososia norweskiego bez skóry

    30 dag
  • cytryna

    1 szt.
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 łyżka
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty

Szpinak:

  • szpinak mrożony

    45 dag
  • masło 82%

    4 dag
  • sól

    4 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 szczypty
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    4 szczypty
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka

Ciasto:

  • ciasto filo

    1 opakowanie
  • masło 82%

    6 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu:

Krok 1 - Łosoś Eli w cieście fillo foto

Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić 4 dkg masła, dodać szpinak, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową do smaku. Szpinak smażyć aż woda odparuje i ostudzić.

Krok 2 - Łosoś Eli w cieście fillo foto

Filet z łososia przekroić wzdłuż na pół. Rybę polać sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

Przygotowanie ciasta:

Krok 1 - Łosoś Eli w cieście fillo foto
Pozostałe 6 dkg masła roztopić. Roztopionym masłem smarować pojedyncze płaty ciasta i układać jeden na drugim.
Krok 2 - Łosoś Eli w cieście fillo foto

Na brzegu mniejszego boku ciasta rozsmarować szpinak, na nim położyć łososia, nakładając cieńsze końcówki od ogona jeden na drugi, żeby ryba była równo z brzegami ciasta.

Krok 3 - Łosoś Eli w cieście fillo foto

Roladę zwinąć, posmarować masłem i ułożyć na blaszce. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec aż rolada się zrumieni. Gotową roladę pokroić na porcje bardzo ostrym nożem. Smacznego!

eli_555
Roladę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.08.2019 12:49
Pyszna ryba.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat