Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś Eli w cieście fillo
Przygotowanie farszu:
Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić 4 dkg masła, dodać szpinak, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową do smaku. Szpinak smażyć aż woda odparuje i ostudzić.
Filet z łososia przekroić wzdłuż na pół. Rybę polać sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Przygotowanie ciasta:
Na brzegu mniejszego boku ciasta rozsmarować szpinak, na nim położyć łososia, nakładając cieńsze końcówki od ogona jeden na drugi, żeby ryba była równo z brzegami ciasta.
Roladę zwinąć, posmarować masłem i ułożyć na blaszce. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec aż rolada się zrumieni. Gotową roladę pokroić na porcje bardzo ostrym nożem. Smacznego!