Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ryba:
-
świeżego fileta z łososia norweskiego bez skóry
30 dag -
cytryna
1 szt. -
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
1 łyżka -
sól
2 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Szpinak:
-
szpinak mrożony
45 dag -
masło 82%
4 dag -
sól
4 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
4 szczypty -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
4 szczypty -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Ciasto:
-
ciasto filo
1 opakowanie -
masło 82%
6 dag
Przepis i sposób przygotowania Łosoś Eli w cieście fillo
Przygotowanie farszu:

Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić 4 dkg masła, dodać szpinak, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową do smaku. Szpinak smażyć aż woda odparuje i ostudzić.

Filet z łososia przekroić wzdłuż na pół. Rybę polać sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Przygotowanie ciasta:


Na brzegu mniejszego boku ciasta rozsmarować szpinak, na nim położyć łososia, nakładając cieńsze końcówki od ogona jeden na drugi, żeby ryba była równo z brzegami ciasta.

Roladę zwinąć, posmarować masłem i ułożyć na blaszce. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec aż rolada się zrumieni. Gotową roladę pokroić na porcje bardzo ostrym nożem. Smacznego!
Roladę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.![]()
Komentarze (1)