Łopatka wieprzowa Eli z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa na pieczeń

    1.2 kg
  • ocet jabłkowy

    2 łyżka
  • olej

    8 łyżka
  • sos chili słodko-ostry

    2 łyżka
  • sos sojowy

    8 łyżka
  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

    2 łyżka
  • pieprz

    do smaku
  • ząbek czosnku

    6 szt
  • cebula

    2 szt
  • kurki

    500 g
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mleko

    100 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka wieprzowa Eli z kurkami foto
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Połączyć ocet jabłkowy,olej,sos chili,sos sojowy,,czosnek,paprykę słodką,przyprawę grillową i pieprz.Powstałą marynatą posmarować mięso i włożyć do lodówki na noc.Kurki obrać,umyć i odsączyć.
Krok 2 - Łopatka wieprzowa Eli z kurkami foto
Cebule drobno pokroić.Czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso oczyścić z marynaty.Olej z marynaty zlać do rondla,rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać 2/3 posiekanej cebuli,czosnek,pozostałą marynatę i smażyć aż cebula się zeszkli.Całość podlać wodą i dusić około 50-60 minut.Co jakiś czas podlewać wodą.
Krok 3 - Łopatka wieprzowa Eli z kurkami foto
Na patelni rozgrzać masło,dodać kurki,pozostałą cebulę,pieprz i smażyć aż odparuje sok.15 minut przed końcem duszenia dodać do mięsa kurki i jeszcze dusić razem.Miękkie mięso wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z mlekiem,wlać do sosu i zagotować.
Krok 4 - Łopatka wieprzowa Eli z kurkami foto
Mięso podzielić na porcje.Ja podałam porcje mięsa z ziemniaczkami.
Krok 5 - Łopatka wieprzowa Eli z kurkami foto
Porcje mięsa z sosem kurkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 08.01.2017 14:10
Syty obiad.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat