Łopatka w ziołach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    80 dkg
  • majeranek

    2 łyżki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • kminek

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1/4 łyżeczki
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować mieszankę przypraw: do miseczki wsypać majeranek, sól, pieprz, roztartą w dłoniach bazylię i oregano. Utłuc jałowiec, kminek (jeśli nie jest mielony) i tymianek. Wszystkie razem wymieszać.
Łopatkę umyć, odkroić zbędny tłuszcz. Nożem ponacinać mięso "w kratkę" z wierzchu i od dołu. Mięso posmarować olejem, aby przyprawy dobrze się trzymały. Dokładnie natrzeć całą powierzchnię mięsa przyprawami tak, żeby wytworzyła się "skórka". Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Mięso włożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem, w wysokiej temperaturze, ok. 1,5 godz. (ostatnie 15-20 min. bez przykrycia). Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat