Łopatka w kawałkach z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    900 gram
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suchą żelatynę i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Garnek w którym będziemy gotować szynkowar z mięsem wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, wbijamy termometr. Wlewamy zimną wodę w takiej ilości żeby sięgała poniżej 2 cm. od wierzchu, garnek umieszczamy na gazie, przykrywamy pokrywą. Gotujemy przez 65 minut na małym ogniu, temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni. Szynkowar z mięsem pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki, następnego dnia szynkowar otwieram, przewracamy do góry dnem, nad zlewem polewamy gorącą wodą i wyjmujemy mięso.
bogusia 82
szynkowar o poj. 900 gram

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bogusia 82 25.01.2017 23:07
Dziękuję :)
Mniam 25.01.2017 11:34
Bardzo lubię taka domową wędlinę :) Już sobie wyobrażam jak cudnie pachnie ;)
Renata9 24.01.2017 23:12
Bardzo smaczna
ao_12 24.01.2017 22:43
Musi być pyszna :)
Bernadeta1 24.01.2017 20:41
taka domowa wędlina, pyszności
Wafelek2601 24.01.2017 20:39
Uwielbiam domowe wędlinki
bertpvd 24.01.2017 20:36
piękna łopatka
Olga_SK 24.01.2017 20:02
Smakowita wędlina :)
IKrakowianka 24.01.2017 19:48
bardzo apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat