Łopatka pieczona w aromatycznym sosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1,5 kg
  • cebula

    2-3 sztuki
  • sos sojowy jasny

    kilka łyżek
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    3 łyżeczki
  • jabłko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi. Natrzeć dobrze czosnkiem i pieprzem ziołowym, skropić sosem sojowym dość obficie - nie dodajemy soli więc sosu powinno być min. kilka łyżek. Włożyć do rękawa do pieczenia formując zgrabny kawałek - można też obwiązać nicią kuchenną. Dołożyć cebule, obrane i pokrojone w piórka oraz starte na tarce jarzynowej obrane jabłko, dolać 3/4 szkl. zimnej wody, rękaw zamknąć. Ułożyć go na zimnej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec ok. 2 godzin. Podałam z rozetkami z ziemniaków i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misia90 14.09.2011 09:52
ekstra
Marysia 14.09.2011 09:31
super
Karolina69 14.09.2011 09:17
fajne
Sarenka 15.04.2011 18:18
Cos dla mojego męża :)
Barbara/zuza22_85 04.04.2011 22:14
pycha
Misiakova 18.02.2011 17:23
Mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat