Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka duszona Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1/2 szt
cebula 1 szt
Czosnek suszony Prymat 1/3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smkau
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
rosół 2 szk
olej 3 łyżki
sos pieczeniowy 1 op lub enescja

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka duszona Zewy

W szerokim rondlu rozgrzać olej.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę.
Wrzucić do rondla i smażyć nie mieszajac aż mięso się podsmaży na rumiano.
Następnie każdy kawałek mięsa obrócić ale osobno nadal nie mieszając i tak samo podsmażyć drugą stronę.
Na mięso wrzucić płatki czosnku, i dość grubo pokrojoną cebulę, dodać przyprawy oraz esencję lub sos i podlać około 1/4 szk rosołu.
Dusić pod przykryciem, gdy rosół odparuje przemieszać delikatnie i znów podlać rosołem.
I tak podlewać do momentu aż mięso będzie miękkie a powstałego sosu niewiele.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak