Łopatka domowa ze słoika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    3 kilogramy
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    3 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5-6 liści
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • woda

    10-12 łyżek
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    5 ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka domowa ze słoika foto

Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małe kawałki. Tak przygotowane mięso wkładamy do dużej miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek, żelatynę, drobno pokrojony czosnek i mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w zimne miejsce.

Krok 2 - Łopatka domowa ze słoika foto

Na drugi dzień dokładnie mieszamy aż mięso puści klej. Ponownie zostawiamy mięso tym razem na godzinę.

Krok 3 - Łopatka domowa ze słoika foto

Mięso przekładamy do wyparzonych słoików, zostawiając miejsce na górze słoika.

Krok 4 - Łopatka domowa ze słoika foto

Na wierzch kładziemy po liściu laurowym.

Krok 5 - Łopatka domowa ze słoika foto
Do każdego słoika wlewamy po 2 łyżki wody.
Krok 6 - Łopatka domowa ze słoika foto

Słoiki wkładamy do garnka z wodą. Woda ma zakrywać słoiki do 3/4 wysokości.

Pierwszego dnia wekujemy 60-70 minut, studzimy w garnku nie wyciągamy ich.

Drugiego dnia gotujemy 55 minut, a trzeciego 45 minut i postępujemy jak pierwszego dnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 07.02.2017 13:36
super pomysł, domowe mięsko najlepsze.
paniusiaewa 19.01.2017 15:23
Majlepsze mięsa w słoiku robiła moja ciotka, ale to również wydaje się na smakowite.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat