Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka domowa ze słoika
Kroki postępowania
Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małe kawałki. Tak przygotowane mięso wkładamy do dużej miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek, żelatynę, drobno pokrojony czosnek i mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w zimne miejsce.
Na drugi dzień dokładnie mieszamy aż mięso puści klej. Ponownie zostawiamy mięso tym razem na godzinę.
Mięso przekładamy do wyparzonych słoików, zostawiając miejsce na górze słoika.
Na wierzch kładziemy po liściu laurowym.
Słoiki wkładamy do garnka z wodą. Woda ma zakrywać słoiki do 3/4 wysokości.
Pierwszego dnia wekujemy 60-70 minut, studzimy w garnku nie wyciągamy ich.
Drugiego dnia gotujemy 55 minut, a trzeciego 45 minut i postępujemy jak pierwszego dnia.