Lody z zabajone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • lody waniliowe

    1 litr
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • wino białe półsłodkie

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać do nich wino, wymieszać. Podgrzewać je na małym ogniu, cały czas ubijając za pomocą rózgi. Ubijać tak długo, aż osiągną kremową konsystencję (ok. 10-15 minut ubijania). Zabajone przestudzić. Lody rozłożyć do pucharków i polać zabajone. Podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 12.03.2014 12:05
pyszne lody :)
Sroczka 20.01.2013 23:34
Z takim sosem lodów jeszcze nie jadłam. Przepyszny deser.
Andysz 02.09.2012 08:39
mm świetne;)
Megi 12.08.2012 16:02
pycha
Weronika_eM 15.07.2012 22:03
ja również mam na nie ochotę
BernadettaP 29.06.2012 13:32
Oj, ależ bym zjadła porcyjkę w ten upał :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat