Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody truskawkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 40 dkg
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 2/3 szklanki
cukier waniliowy 32 g
śmietana kremówka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Lody truskawkowe

Kroki postępowania

1
Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez gęste sito.
Krok 1 - Lody truskawkowe foto
2
Żółtka (jajka wcześniej sparzyć) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodać mus truskawkowy i wymieszać.
Krok 2 - Lody truskawkowe foto
3
Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 3 - Lody truskawkowe foto
4
Dodać ją do masy z żółtek i truskawek. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Lody truskawkowe foto
5
Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok.25 minut.
Krok 5 - Lody truskawkowe foto
6
Gotową masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika. Pojemnik zamknąć i wstawić do zamrażalnika.Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje i podawać.
Krok 6 - Lody truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak