Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody śmietankowo-malinowe z polewą czekoladową

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

śmietana kremówka 2 pojemniki po 330 ml
mleko skondensowane 1/2 szklanki
maliny świeże 1 szklanka
cukier puder do smaku

Polewa

kakao 2 łyżki
cukier puder 2 łyżka
mleko skondensowane 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody śmietankowo-malinowe z polewą czekoladową

Kremówkę wlewam do misy blendera i miksuję na średnich obrotach. Do gęstej śmietanki dodaję maliny i opcjonalnie cukier puder, nie przerywając miksowania. Masa powinna zrobić się na tyle gęsta, że podczas miksowania widać wyraźne ślady piórek. Delikatnie dolewam mleko skondensowane, miksuję przez kilka sekund i gotową masę przekładam do pojemniczka. Wstawiam do zamrażalnika na ok 1 godz, po tym czasie wyjmuję i za pomocą łyżki mieszam masę, zbierając zmrożoną jej część ze ścianek naczynia. Ponownie wstawiam do zamrażalnika. Czynność powtarzam mniej więcej co godzinę do uzyskania dobrze schłodzonej masy lodowej .
W międzyczasie składniki na polewę mieszam ze sobą w kubeczku ( nie podgrzewam) i odstawiam do lodówki.
Gotowe lody nakładam łyżka do salaterki i polewam sosem czekoladowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 09.07.2014 09:12
pychota! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak