Lody arbuzowo-pomarańczowe.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Takie lody można dokładnie przygotować w 15 minut plus mrożenie. Proste w wykonaniu i niedrogie. Pyszne i orzeźwiające. Do tego obłędnie pachnące cytrusami i zdrowe. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Zachęcam :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na lody:

  • arbuz

    1 plaster
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • miód prawdziwy

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    4 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie lodów z arbuza:

Krok 1 - Lody arbuzowo-pomarańczowe. foto

Z arbuza (wcześniej umytego i osuszonego ) dokładnie usuwamy pestki, następnie kroimy w kostkę. Arbuza nie ważyłam, użyłam taki spory kawałek.

Krok 2 - Lody arbuzowo-pomarańczowe. foto
Następnie pokrojonego arbuza przekładamy do miseczki w której będziemy blendować. Używamy dość wysokiej miski. Dokładnie umytą i osuszoną pomarańczę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, sok przelewamy do arbuza. Dodajemy również miód i miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania.
Krok 3 - Lody arbuzowo-pomarańczowe. foto
Tak wykonany mus arbuzowy przelewamy do pojemniczków do mrożenia lodów, ja mus wlewałam przez gęste sitko, chciałam uniknąć ewentualnych pestek z owoców. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy, aż lody będą gotowe. Podajemy i smacznego życzę.
Babeczka35
Najlepiej wybrać bardzo dojrzały arbuz. Arbuza nie ważyłam, dałam tak na oko spory kawałek. Z przepisu wyszło mi 6 sztuk lodów, ale to zależy od wielkości pojemniczków. Do blendowania radzę użyć wysokiej miski.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 18.08.2018 15:21
Genialne lody.
Babeczka35 20.08.2018 07:44
Dziękuję i polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat