Limonkowy torcik z kiwi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    3 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem

  • śmietana 30%

    200 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • limonka

    1 szt
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki

Wierzch

  • kiwi

    5 szt
  • galaretka kiwi

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia dnem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 min. Następnie studzimy.

2. Krem: Limonkę sparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej cienko skórkę i wyciskamy sok. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe, skórkę i 2 łyżeczki soku z limonki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Wierzch. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Kiwi obieramy, kroimy w plastry i sparzamy krótko we wrzątku. Następnie studzimy na ręczniku papierowym. Plastry kiwi układamy na kremie limonkowym i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 18:45
Na pewno dobry.
Jolanta40 05.01.2015 20:58
jaki pięknie zielony
anka1988 03.01.2015 11:29
Ale twój torcik pysznie się prezentuje :)
Klausia 20.12.2014 08:24
wygląda super
Monika-twin 28.10.2014 22:34
Piękne zdjecia.
dagita 28.10.2014 13:35
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :) Sezon na kiwi się rozpoczyna więc warto go zrobić :)
Mniam 28.10.2014 11:41
Pysznie wygląda!
IZABELA29 28.10.2014 11:39
fajne ciacho
wwwiolka 28.10.2014 10:06
Bardzo ciekawy przepis.
Janina 28.10.2014 10:00
Super ciacho;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat