Przepis i sposób przygotowania na: Likier z kukułek i wanilii na rumie
Włożyć je do słoiczka, zalać rumem i pozostawić w ciemnym, ale ciepłym miejscu, na 3-4 tygodnie.
Cukierki włożyć do słoika lub butelki w szeroką szyjką, dolać resztę rumu, zakręcić i potrząsać, aż wszystkie cukierki się rozpuszczą - można zrobić to w ciągu kilkunastu minut, ale można też odstawić i codziennie potrząsać kilka razy.
Odstawić na 3-4 tygodnie do zmacerowania.
Po upływie podanego czasu odcedzić macerat rumowo-waniliowy i połączyć z rozpuszczonymi w rumie kukułkami - wymieszać i rozlać do 2 mniejszych butelek (lub jednej większej).
Jeśli taki likierek postoi w spokoju kilka miesięcy, nabiera fajnego smaku, a ostry aromat alkoholu zanika.
*** Mój stał prawie 3 lata w piwnicy, gdyż po przygotowaniu starannie go ukryłam, żeby się w spokoju przegryzł - po jakimś czasie się przeprowadziłam, a butelka została w starym miejscu ;)
Już nawet myślałam, że zaginęła podczas przeprowadzki, w jakichś dziwnych okolicznościach ;)