Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier różany

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 500 ml
płatki dzikiej róży 10 dag
cukier 50 dag
sok z cytryny 25 ml

Porada

Pozostawić szczelnie zamkniętą butelkę na około miesiąc

Przepis i sposób przygotowania na: Likier różany

Kroki postępowania

1
Zebrane płatki z kwiatów róży rozłożyć na powietrzu na 15 minut, aby ewentualne żyjątka odeszły
Krok 1 - Likier różany foto
2
Przebrać płatki i włożyć ciasno do słoja.
Krok 2 - Likier różany foto
3
Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i pozostawić na 3 dni w nasłonecznionym miejscu.
Krok 3 - Likier różany foto
4
Po trzech dniach zlać spirytus do połowy butelki
Krok 4 - Likier różany foto
5
Z cukru i 1 i 1/2 szklanki wody zagotować syrop. Dodać sok z cytryny i wystudzić. Dopełnić butelkę syropem
Krok 5 - Likier różany foto
6
Pozostawić szczelnie zamkniętą butelkę na około miesiąc.
Krok 6 - Likier różany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 25.08.2014 12:58
Nic lepszego nie piłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak