Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier mleczny krówkowo-kawowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wódka Żubrówka biała 500ml
mleko skondensowane niesłodzone 350-400 ml
cukierki krówki 200 g
kawa rozpuszczalna płaska łyżka
cukier waniliowy 1 op.
cukier trzcinowy 2-3 łyżki

Porada

Zamiast mleka niesłodzonego można wlać puszkę słodzonego, ale ja wolę mniej słodkie likiery.

Przepis i sposób przygotowania na: Likier mleczny krówkowo-kawowy

Krówki włożyć do słoika, zalać wódką i odstawić na kilka godzin do doby - co jakiś czas intensywnie potrząsać słoikiem. Do rozpuszczonych krówek dosypać kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszać. Całość przelać do dużego słoika lub butelki (ja użyłam zakręcanej szklanej butelki po mleku), dosypać cukier waniliowy. Dolać niesłodzone mleko skondensowane i wymieszać. Dosłodzić cukrem demerara i mieszać, aż się rozpuści. Gotowy likier można doprawić do smaku zagęszczonym słodzonym mlekiem jeśli jest niewystarczająco słodki (ja pozostałam przy niesłodzonym) - wstawić do lodówki na 2-3 doby, ale codziennie kilka razy potrząsnąć butelką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 23.02.2015 14:05
Jak dawno już nie robiłam....
Marta1986 23.02.2015 12:40
pyszne mniam
Stenka 23.02.2015 12:39
wspaniały likierek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak